Praktische Handleiding - Deel 2

Instrument
Dwarsfluit
Author/Composer
Jos Rademakers
Publisher name
De Notenboom
Item type
Sheet music

"De populariteit van de dwarsfluit wordt niet alleen bewezen door het grote aantal kandidaat-fluitisten bij de inschrijvingen aan onze muziekacademies doch ook door de stapels studieboeken en literatuur die voor het instrument worden uitgegeven. Toch is een systematische nederlandstalige beginmethode een zeldzaamheid. Vaak dienden pedagogen een beroep te doen op frans-, engels- of duitstalige methodes, en dit bij jongen kinderen die de tekst, opschriften of aanwijzingen niet of nauwelijks  begrijpen.
We zijn verheugd dat de heer Jos Rademakers met deze publicatie een meemte heeft aangevuld.
Zijn methode is zeer geleidelijk opgebouwd en aangepast aan de gemiddeld begaafde aanvanger. Lange theoretische bladzijden over houding, ademhaling, verzorging van het instrument zijn vermeden en overgelaten aan de visie en bekwaamheid van de pedagoog.
Naast oefeningen omvat ze heelwat speelstukjes: volksliedjes, canons en duetten, die op een plezierige wijze iedere nieuwe greep laten inoefenen. Regelmatige herhalingen van nieuwe grepen werden zorgvuldig ingebouwd; Ook articulatie, agogiek en dynamiek worden progressief aan de oefeningen toegevoegd. Moderne solonummers brengen de beginnende fluitist in contact met de 20e eeuwse ritmiek en notatie. De lange ervaring van de auteur als pedagoog en solist staan borg voor de kwaliteit van zijn methode. We twijfelen er niet aan dat dit werk bij vele fluitpedagogen uiterst welkom zal zijn." - Patrick Peire, leraar Lemmensinstituut

"Elke leerling kan met deze handleiding de opbouw van zijn studie vreugdevol, degelijk en vol afwisseling aanvatten." - Jan Raes, docent didactiek dwarsfluit Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium van Antwerpen

"Twee bijzondere eigenschappen zorgen er voor dat deze "Praktische handleiding voor de dwarsfluit" de meest positieve waardering kan opeisen. Niet alleen wordt, zowel bij het "basismateriaal", als bij de "selektie progressieve studies" gebruik gemaakt van bestaande en muzikaal verantwoorde literatuur, tevens is dit materiaal van nauwkeurige tempo-aanduidingen, fraseringen en bindingen voorzien.
Opmerkelijk is de zorg, besteed aan de didactische opbouw van de handleiding.
Dat de auteur, hiervoor verantwoordelijk, iemand is, niet enkel met jarenlange pedagogische ervaring, maar ook een musicus uit de orkest- en kamermuziekpraktijk, zijn waarborgen voor de degelijkheid van het werk. Moge deze "handleiding voor de dwarsfluit" bijdragen tot grotere muzikale ontplooiing van de jeugd en een verdiend succes kennen." - Julien Esser, rijksinspecteur-muziek.

€10.50
Permanently out of print

01185