Bohemian rhapsody

Author/Composer
Queen
Co-Author/Editor
Alan Catherall
Instrument
Harmonieorkest
Item type
Muziekpartituur
Publisher name
BERNAERTS MUSIC

Bohemian Rhapsody is een stuk in rapsodische vorm van de Britse groep Queen. Het verscheen op het album A night at the opera uit 1975. Het was een wereldwijde hit voor de groep in 1975/1976, en de heropgave in 1991 had ook groot hitsucces. Het wordt algemeen beschouwd als één van de beste popnummers aller tijden.

Over de precieze betekenis van de tekst is weinig bekend; Mercury hield er niet van om in interviews zijn tekst uit te leggen.

Het 'operakoor' in het midden is ingezongen door drie leden van Queen. Dit inzingen gebeurde zo vaak dat er uiteindelijk ca. 180 stemmen te horen zijn. De opnames van dit gedeelte van het nummer namen zo'n drie weken in beslag.

De platenmaatschappij zag het helemaal niet zitten dat dit nummer - ruim langer dan de gangbare drie minuten - zou worden uitgebracht op single. Freddie Mercury gaf een kopie aan zijn goede vriend, radio DJ Kenny Everet, en zei (met een knipoog) dat hij het nooit in zijn show mocht afspelen. Everet deed, naar Mercury's verwachting, precies het tegenovergestelde, en draaide uiteindelijk het nummer veertien keer op een dag. Andere radiostations begonnen toen ook het nummer uit te zenden.

Eind 1991 kende het nummer voor een tweede keer een groot succes. Dit kwam enerzijds door het overlijden van Mercury en, met name in de Verenigde Staten, ook dankzij de film Wayne's World, waarin het nummer een prominente rol speelt.

Luisterfragment:

€85.95
Quantity
On order / usually despatched in 7 working days

64231